Flowpack verpakkingsmachines op maat van de klant

Belgian Industrial Machines bvba

Flexibele machines zijn een must geworden voor productiebedrijven. Door het mechanische, elektrische maar ook het software ontwerp modulair op te zetten, kunnen we zeer snel inspelen op vraag van de klant zonder dat de doorlooptijd in het gedrang komt. Elke machine is een op maat gemaakte machine om zo een optimale investering te realiseren. En zoals steeds benadrukken we de Belgische degelijkheid, iets waar we uiteraard fier op zijn! - Sven Geukens, zaakvoerder

Machinebouwer BiM is gespecialiseerd in het ontwikkelen, ontwerpen, bouwen en installeren van verpakkingslijnen, van een eenvoudige basisopstelling tot een volledig geautomatiseerd systeem. Zaakvoerder Sven Geukens heeft jarenlange ervaring in het onderhoud en herstel van verpakkingsmachines. Die technische kennis, gecombineerd met de nodige ambitie, helpt het bedrijf stevig in de markt te zetten als betrouwbare machinebouwer.

Idee

BiM ontwikkelde een eigen flowpacker, dat is een verpakkingsmachine in roestvrij staal, waarmee producten met een beperkte houdbaarheid, zoals fruit en vleeswaren, maar ook non-food producten, die tegen bepaalde omgevingsfactoren moeten beschermd worden, aan een hoog tempo kunnen ingepakt worden. De flowpacker dient als basisontwerp om vervolgens machines volledig op maat van de klant te bouwen. Bovendien biedt de flowpacker een uitstekende ROI door een hoge bedrijfszekerheid en lage onderhoudskost.

Hindernissen

Sven Geukens beschikte over de nodige technische kennis en ervaring om machines te bouwen, maar om dit te realiseren, moest hij een volwaardige manager worden. Naast de technische kant, moest hij zich ook meer gaan bezighouden met de strategie en verkoop. Bij zijn zoektocht naar professionele begeleiding om een strategieplan op te maken, bleken er vele groeimogelijkheden. Té uitgebreide strategieplannen zorgden ervoor dat BiM -net zoals vele KMO’s- de bomen niet meer door het bos zag.

Oplossing

Dankzij het intrapreneurshipproject kon BiM beroep doen op de hulp van Walter Schoenmaekers. Er werd een businessplan opgesteld met een welomlijnde aanpak. Coach Walter Schoenmaekers overtuigde BiM van het belang van een goede opvolging. Maandelijkse financiële rapporten dienen nu als managementtool en zullen voortaan helpen bij het maken van strategische keuzes

Coach: Walter Schoenmaekers (SUTOR)
De klanten vragen Sven steeds terug, omwille van zijn uitgebreide ervaring en technische kennis van machines. Bovendien is hij erg aanspreekbaar, wat uitzonderlijk is in zijn sector. Met het coaching traject is er een proces op gang gezet, waarbij Sven ook groeit in zijn rol als manager en zijn kennis deelt met nieuwe medewerkers. - Walter Schoenmaekers 
Traject
  • Begeleiding bij marktanalyse en doorlichting van de concurrentie
  • Begeleiding bij het definiëren van het businessmodel
  • Coaching bij de algemene bedrijfsvoering en opvolging adviesraad
  • Begeleiding bij het opstellen van een businessplan en financieel plan
Resultaten

Met de uitwerking van het businessplan, is een eerste belangrijke stap in de goede richting gezet. Coaching blijft wel nodig om the bigger picture niet uit het oog te verliezen. 

“Twee jaar geleden was ik ervan overtuigd dat er in de Benelux geen afzetgebied was”, vertelt zaakvoerder Sven Geukens. “Na marktonderzoek en door klanten zelf actief te benaderen, werken we nu alleen nog voor deze regio. Onze grootste troef is onze klantgerichtheid. Vele van onze concurrenten in België zijn dealers of agenten van grote machinefabrieken, die de mogelijkheid niet hebben om zo flexibel te zijn.”

Het bedrijf heeft intussen twee nieuwe medewerkers in dienst. De coaching die BiM via Innotek kreeg, heeft een groeiproces in gang gezet. De oprichting van een adviesraad moet er nu voor zorgen dat dit proces blijft evolueren.