Artist Screen print met stroomgeleidende inkt

Artist Screen NV

Dankzij coach Ferdinand Stans beschikken we over een duidelijke structuur en systematiek in ons bedrijf. We zijn er ons nu van bewust dat we ons moeten profileren en hoe we dit best kunnen doen. - Hans Zander, Afgevaardigd Bestuurder

Drukkerij Artist Screen startte als zeefdrukkerij en bouwde doorheen de jaren heel wat ervaring op in UV-offset, digitaal printen, speciale verpakkingen, drukwerkveredeling, beursstanden en gevelbekleding. Het bedrijf specialiseert zich in het drukken met speciale inkten. Elektrisch geleidende inkt bestaat al langer, maar werd tot nu toe niet of nauwelijks gebruikt in de advertisingwereld. Nadat Hans Zander betrokken was bij een spin-off project van de Universiteit Hasselt, waarbij ook stroomgeleidende inkt gebruikt werd, zag hij nog meer potentieel in digitaal printen met dit type inkt.

Idee

Uiteindelijk was het hij die besloot deze nieuwe toepassing verder te commercialiseren. Zander doopte de nieuwe techniek Luminisense. De mogelijkheden zijn eindeloos en kunnen voor een doorbraak zorgen in de reclame-industrie. Zo kunnen affiches ontworpen worden, waarop achteraan een elektronisch circuit is bevestigd. Bepaalde delen van de affiche lichten vervolgens op in een chronologie die vooraf werd uitgedokterd. Een eerste concrete toepassing van Luminisense is een metroplan in Los Angeles, waarbij je de metrolijn ziet oplichten die je naar de luchthaven brengt.

Hindernissen

Hans Zander geloofde in het potentieel van stroomgeleidende inkt, maar een marktstudie moest dit vermoeden nog bevestigen. Daarnaast ontbrak het aan een heldere kijk van buitenaf om de werkwijze van het bedrijf verder te verbeteren.

Oplossing

Door samen met Innotek-coach Ferdinand Stans te praten over het nieuwe idee ‘printen met stroomgeleidende inkt’, bleek al snel dat Artist Screen voor deze marktniche best een nieuwe divisie kon opzetten. De nieuwe activiteit vergt een specifieke marktbenadering, uitrusting en kennis en andere technieken en budgetten.

Coach: Ferdinand Stans (TopAdvies Vlaanderen)
Artist Screen beschikt met Luminisense over een uniek product. Door de markt in de VS via persoonlijke contacten - en niet a.h.v. tussenpersonen -, te benaderen, zitten er heel wat mooie projecten in de pijplijn. - Ferdinand Stans
Traject
  • Begeleiding bij het opstellen van een businessplan
  • Begeleiding bij marktonderzoek en het opstellen van een marketingplan
  • Begeleiding bij IP-aspecten
  • Begeleiding bij het opstellen van een financieel plan
  • Begeleiding bij het opstellen van een operationeel plan
Resultaten

Luminisense werd officieel opgericht op 1 februari 2015. Coach Ferdinand Stans heeft zich bij de oprichting van deze nieuwe bedrijvigheid vooral toegespitst op structuur en systematiek. Hierbij hoort het uittekenen van een concreet kader, waarbinnen Luminisense zal werken en hoe en op welke manier, binnen dat kader, de nieuwe bedrijvigheid zal aangepakt worden.

De oprichting van een afzonderlijke divisie biedt de mogelijkheid om op termijn verder uit te groeien tot een apart bedrijf. Dankzij de coaching van Ferdinand Stans heeft Luminisense verschillende nieuwe, internationale contacten kunnen verwerven. De nieuwe divisie wekt onder meer de interesse van automerken, Amerikaanse metrostations en Walt Disney.