Bijna Energie Neutrale woningen met Structurele Isolerende Panelen

BEN Woningen

Bijna-energieneutrale woningen zijn de toekomst. Door met SIP-panelen te werken, bouwen we gebouwen die zowel goed zijn voor het milieu, de gezondheid (droogbouw) als voor de portemonnee. - Dany Ceunen, zaakvoerder

BEN Woningen bouwt bijna-energieneutrale (BEN) woningen. Met jarenlange ervaring in de bouwwereld, specialiseert zaakvoerder Dany Ceunen zich sinds 2002 in alle vormen van isolerend bouwen. Vanuit deze kennis is zijn interesse en verdere specialisatie in Structurele Isolerende Panelen (SIP)  ontstaan. Deze geprefabriceerde panelen bestaan uit een harde isolerende kern die, gesandwicht tussen twee harde constructieplaten, de dragende structuur vormt. SIP-panelen zijn een uitstekend alternatief voor houtskeletbouw en bieden veel meer voordelen. De panelen zijn goedkoper, ze zijn eenvoudig in elkaar te zetten, waardoor de bouwtijd slechts een kwart bedraagt van een traditionele bouw én ze zorgen ervoor dat de woning energiezuinig en zeer luchtdicht is.

Idee

Vandaag besteedt BEN Woningen de productie van de panelen nog deels uit, maar zaakvoerder Dany Ceunen wil een eigen fabriek opstarten om ze volledig zelf te produceren. Deze commercialisatie zou toelaten om de productie beter te organiseren. Waar er vandaag nog problemen ondervonden worden door te kleine volumes, zullen de volumes beter gecontroleerd kunnen worden als de panelen  in eigen beheer geproduceerd worden. De ambitie is om met de SIP-panelen een apart bedrijf, naast BEN Woningen, op te richten. BEN Woningen ging hiervoor op zoek naar een partner.

Hindernissen

Om zelf met de productie te kunnen starten, moet er een voldoende grote afzetmarkt zijn. Onbekend is onbemind, dus er hangt veel af van de commerciële bekendheid van de SIP-panelen. Daarnaast is het voor jonge ondernemers niet evident om het financiële plaatje rond te krijgen.

Oplossing

Om een productie in eigen beheer op te zetten, was een totaal nieuwe organisatie- en verkoopaanpak nodig, alsook bijkomende financiële middelen. BEN Woningen werd hierbij begeleid door Innotek coach Erik Vanhoof.

Coach: Erik Vanhoof
Een grote troef van bouwen met SIP-panelen is de tijdswinst en de financiële voordelen die het oplevert. Naast het ecologische aspect, is dit een belangrijk verkoopargument dat aangebracht kan worden bij de commercialisatie van het product.
Traject
  • Het opstellen van een gedetailleerd businessplan en de bepaling van de haalbaarheid
  • Begeleiding en formalisatie discussies en geïnteresseerde derde partijen
  • Het opstellen van een commercieel plan
  • Begeleiding bij het zoeken naar financiering van het project
Resultaten

Er werd een kostenanalyse gemaakt om de financiële haalbaarheid van de nieuwe fabriek in kaart te brengen. Daarna volgde een plan om het product te commercialiseren. Op basis daarvan werd gezocht naar een partner die mee wil investeren in de opstart van de nieuwe fabriek. Er is momenteel interesse van een aannemer in het project, maar tot vandaag zit dit nog niet in een commitmentfase.